Бензойна кислота — отримання, використання у виробництві косметики, як консерванту у складі ліків

Benzoic acid отримала широке застосування в багатьох галузях життєдіяльності людини. Вона входить до складу значного списку продуктів харчування як добавка E210 (консервант). Без неї не обходиться медицина, хімічна промисловість, косметичні, парфумерні виробництва.

Що таке бензойна кислота?

Бензойна кислота – це одноосновное карбонове речовина, що представляє собою по фізичним властивостям білі, кристалічні моноклінні листочки або голки. Властивості:

  • Має високий ступінь розчинності в етанолі, хлороформі, слабка – у жирах, воді.
  • Плавляться кристали при температурі 122 градусах Цельсія.
  • Відноситься до слабких кислот зі специфічним запахом.
  • Головна характеристика – здатність легко пригнічувати розвиток плісняви, дріжджів, багатьох видів бактерій. Завдяки цьому речовина з міжнародним назвою benzoic acid вважається антимікробну агентом і стало широко застосовуватися як харчовий консервант.

Бензойна кислота – формула

У природному вигляді речовина містять ягоди: журавлина, брусниця, малина, чорниця, кора деяких видів дерев, ефірні олії, бджолиний мед. Утворюється вона в кисляку, йогурті. Є у багатьох представників флори, м’язах, внутрішніх органах і виділеннях представників тваринного світу. Структурна формула бензойної кислоти – С6Н5СООН. З бензолу отримують толуол, потім кислоту. Її головні характеристики:

  • перешкоджати розвитку дріжджів;
  • придушувати бактерії маслянистого бродіння;
  • руйнувати ферменти хвороботворних мікроорганізмів.

Отримання бензойної кислоти

Найпопулярнішим способом отримання бензойної кислоти вважається виділення її при окисленні толуолу. Такий синтез розчинного порошку Е210 екологічний, обійдеться недорого. Раніше формула речовини виводилося за допомогою кислотного гідролізу бензотрихлорида і декарбоксилювання фталевої кислоти.

Харчова добавка Е210 за законом може застосовуватися на території РФ та країн Євросоюзу. Її добова доза не повинна перевищувати 5 мг/кг ваги тіла, інакше може бути алергічна реакція. Організм людини добре засвоює речовина, потім виводить через нирки.

Бензойна кислота – хімічні властивості

Практичне значення мають за рахунок бензольної групи ефіри та солі. Бензоат натрію – це стабілізатор полімерів, консервант, інгібітор корозії, відхаркувальний засіб. Хімічні властивості бензойної кислоти дозволяють застосовувати її як стабілізатор при виготовленні лаків, як антибактеріальний засіб при виготовленні ліків, як фіксатор запахів при створенні духів, лосьйонів.

Завдяки своїм характеристикам Е210 широко застосовується на хімічних виробництвах. Консервант бере участь у здобутті різних органічних речовин. Наприклад, безбарвні ефіри мають недолік – сильні запахи, однак це властивість необхідно при створенні стійких ароматичних духів. Продукти benzoic acid затребувані при виготовленні якісних барвників, при створенні антиперспірантів для боротьби з корозією, при виготовленні гуми.

Бензойна кислота – застосування

Без цього компонента практично не обходиться виробництво харчових товарів. Е210 входить до складу:

  • безалкогольних напоїв;
  • соків, пюре з овочів, фруктів;
  • делікатесної ікри, багатьох рибних продуктів;
  • консервованих оливок;
  • консервованих фруктів;
  • простого морозива;
  • цукрозамінника, цукерок;
  • маргарину;
  • молочної продукції;
  • вина, пива, лікерів.

Широко застосування бензойної кислоти при випічці кондитерських виробів, виробництво пивоварної продукції. Без неї не готують варення, овочеві соління, приправи. Протимікробну властивість Е210 актуально при виробництві:

  1. мармеладов;
  2. желе;
  3. кетчупів і соусів.

Бензойна кислота в косметиці

Як правило, речовина входить до складу кремів проти пігментації, мазей для боротьби з веснянками, вадами шкіри. Крім цього, бензойна кислота у косметиці застосовується як відбілюючий компонент. Цікаві факти:

  • З причини її змісту в ягодах, смолі деяких порід дерев, і на підставі того, що консервант Е210 дозволений экостандартами для натуральної та органічної косметології, споживачі впевнені в натуральності продукту.
  • Реакцію (дратівливість шкіри, лущення) можна використовувати в цілях пілінгу.
  • Застосуємо компонент від пітливості ніг, для лікування шкірних покривів.
  • Виділяти натуральну benzoic acid нерентабельно, тому до складу кремів входять синтетичні аналоги.

Бензойна кислота – застосування в медицині

C6H5COOH застосовується для боротьби з мікроорганізмами як фунгіцидний засіб. У більшої частини препаратів, призначених для лікування кашлю, вона присутня. Benzoic acid грає роль антисептика, що сприяє виведенню мокротиння з бронхів. Застосування бензойної кислоти в медицині включає її додавання в:

  1. препарати проти грибкової інфекції;
  2. кошти, излечивающие шкірні захворювання;
  3. мазі від пітливості ніг.

У популярній програмі «Жити здорово» (див. відео нижче) ведуча Олена Малишева наочно демонструє, яким чином впливає продукт, що містить природний консервант Е210, на шкідливі мікроби і грибкові колонії, викликають багато хвороб людини. З участю глядачів вона проводить експеримент, що демонструє позитивний вплив основного компонента брусниці на здоров’я людини.

Відео