Шенгенська віза одноразова та багаторазова — як отримати самостійно, умови і терміни відкриття

Подорожувати завжди цікаво, корисно і цікаво. Однак, якщо одні країни ви можете відвідати в будь-який момент, то для поїздки в інші держави потрібно спеціальний документ – шенгенська віза, причому зробити її потрібно буде заздалегідь. Якщо ви плануєте подорож по країнах Євросоюзу, дізнатися, що необхідно для отримання шенгену, скільки він коштує і чому можуть відмовити в його отриманні.

Що таке шенгенська віза

Жителі держав, що підписали шенгенський договір, можуть відвідувати території один одного без прикордонного контролю, а громадянам інших країн для цього при собі необхідно мати дозвільний документ – це шенгенська віза. Документ являє собою невеликий стікер, який вклеюється в паспорт заявника. При наявності шенгену можна в’їхати в держава-учасниця Шенгенської зони і перебувати там встановлені терміни.

Для чого потрібна

Однак потрібно знати, що не всі європейські держави підписали шенгенську законодавство і скасували паспортний контроль при перетині кордонів. Це означає, що дія такої візи для в’їзду на них не поширюється. При наявності шенгену без додаткового оформлення документів ви зможете відвідати всього 26 держав-учасників:

  • Чехію;
  • Швейцарію;
  • Грецію;
  • Бельгії;
  • Швецію;
  • Австрію;
  • Італію;
  • Угорщину;
  • Естонію;
  • Португалію;
  • Німеччину;
  • Данію;
  • Польщу;
  • Францію;
  • Норвегію;
  • Ісландію;
  • Словаччину;
  • Іспанію;
  • Словенію;
  • Латвію;
  • Литву;
  • Фінляндію;
  • Ліхтенштейн;
  • Мальту;
  • Нідерланди;
  • Люксембург.

На скільки видається

Візовий документ володіє кількома важливими параметрами, такими, як коридор в’їзду в країну, тривалість перебування, строк дії або число дозволених відвідувань. По терміну дії документи можна умовно розділити на дві категорії:

  • Одноразові – строк дії вважається відкритим, як тільки ви перетнули кордон. Наприклад, в зоні Шенгену вам дозволено перебувати три місяці, і термін її дії буде теж дорівнює трьом місяцям.
  • Багаторазові – віза дійсна завжди довше, ніж кількість дозволених днів для перебування на території Європи. Стандартна тривалість 30-60 днів, півріччя або річний період, на 2 або 5 років.

Типи шенгенських віз

З правової точки зору існує всього кілька дозволів типу:

  • категорії A або транзитна – її необхідно отримати, якщо ви плануєте здійснити переліт через територію країн шенгенської зони.
  • Категорія B – дає право пересуватися по території країни, що видала візу протягом 5 днів.
  • Категорія C – видається для декількох в’їздів на територію Європи терміном не більше 90 днів. У цієї категорії є кілька підвидів: C1 – дає право перебувати в Шенгенській зоні 30 днів з одноразовим виїздом, C2 – отримання мультивізи відкриває право на відвідування країн шенгенської домовленості від 90 днів до півроку з моменту видачі документа, C3 – віза в Європу на рік із загальним строком відвідування не більше 90 днів, С4 – видається особливим категоріям громадян, наприклад, дипломатів, послів або політикам.
  • Категорія D – тип національної довгострокової візи, яка буде діяти згідно із законами видала країни.

Види шенгену

За принципом дії європейські візи бувають:

  • аеропортові – дають право на переміщення всередині аеропорту;
  • транзитні – дозволяють проїзд по території певної держави і перебування на ній не більш 5 доби;
  • туристичні – дозволяють перебувати в країні протягом відведеного консульством терміну і здійснювати поїздки по території третьої держави;
  • національні довгострокові візи;
  • FRTD – спрощена шенгенська віза видається тільки для транзиту між територією Росії і Калінінградською областю;
  • LTV – короткостроковий документ, що дає право відвідати тільки одну країну ту, чиїм посольством він був виданий.

Що потрібно для шенгенської візи

Для того, щоб відкрити в’їхати в Європу, вам необхідно звернутися в консульство. Дуже важливо подавати заявку в той консульство, країну якого ви збираєтеся відвідати першої. Крім основного пакету документів для перетину кордону вам необхідно буде мати при собі: запрошення від громадянина іноземної держави або запит на роботу від організації та документ, що підтверджує платоспроможність.

Підтвердження мети поїздки

Залежно від типу візи для підтвердження мети можуть знадобитися різні документи, наприклад:

  • для виїзду на навчання потрібно надати запит з вузу;
  • туристам – квитанцію про бронювання готелю, туристичну путівку, авіаквитки на переліт в обидва кінці;
  • для роботи буде потрібно запрошення від роботодавця;
  • громадянам, які бажають відвідати родичів – офіційне запрошення в країну на ім’я заявника.

Підтвердження платоспроможності виїжджаючої особи

З метою забезпечення безпеки і запобігання напливу нелегалів деякі консульства вимагають пред’явити документи про платоспроможність. Це можуть бути:

  • Довідка з місця роботи із зазначенням займаної посади, отримуваного окладу і стажу роботи. Документ повинен бути виданий на фірмовому бланку підприємства, містити всі необхідні штампи і печатки.
  • Виписка з банківського рахунку. Повинна містити інформацію про наявність банківського вкладу. Мінімальна сума коштів на рахунку, розрахована на 1 людину на добу, буде залежати від країни подорожі: для Німеччини – 60 євро, Іспанії – 65 євро, Чехії – 1100 крон.

Скільки коштує шенген

При оформленні документів через посередників будьте готові до того, щоб оплатити їх послуги. Скільки коштує зробити шенгенську візу, залежить від обраної для подорожі країни:

  • Менше всього – від 120 доларів – коштує оформлення візи в такі країни європейського союзу Бельгія, Данія, Голландія, Грація, Португалія і Люксембург.
  • Середня цінова категорія (приблизно 170 доларів) припадає на Австрію, Францію, Іспанію, Італію.
  • Найдорожче коштує шенгенська віза в Німеччину і Ісландії – майже 220 доларів.

Консульський збір

При самостійному оформленні документів через консульство послуга обійдеться вам приблизно в 35 євро – це єдиний консульський збір. З 2017 року ціна шенгенської візи може бути значно менше, але за умови попадання в одну з пільгових категорій. Привілеями користуються:

  • близькі родичі громадян Євросоюзу;
  • студенти, які вирушають на навчання;
  • інваліди з супроводжуючими особами;
  • пацієнти, які виїжджають на термінове лікування;
  • члени національних або регіональних урядів;
  • учасники офіційних програм обміну;
  • наукові працівники, які виїжджають з метою збору даних;
  • діти до 6 років;
  • учасники молодіжних спортивних заходів та супроводжуючі їх особи.

Сервісний збір

При оформленні документів через посередників або турфірму вам доведеться заплатити сервісний збір. Його величина може помітно відрізнятися залежно від обраного посередника, включати або не включати доставку документів кур’єром. На 2017 рік вартість збору для деяких країн така:

Країна-учасниця шенгенської угоди Ціна
Німеччина 18,50 євро
Нідерланди 25 євро
Греція 20 євро
Іспанія 20 євро
Італія 29,50 євро

Медична страховка

Розраховуючи вартість шенгенської візи, не забудьте включити в список витрат обов’язкове медичне страхування. Як правило, для перебування в європейській країні страховка обходиться по 1 євро за добу. При туризмі на гірськолижні курорти тарифи трохи вище – близько 2 євро на день. Оформити поліс можна в будь-якому центрі страхування, а його загальна вартість складе 2-3 тисячі рублів.

Скільки робиться шенгенська віза

В середньому термін оформлення і видачі документа становить 5-10 днів, але іноді очікування може затягнутися на кілька тижнів. Варто врахувати, що при самостійному зверненні до посольства, вам необхідно буде попередньо записатися на прийом через кілька тижнів. Якщо це гарячий сезон відпустку або консульство перевантажене, то запис роблять на кілька місяців вперед.

Додаткові витрати за терміновість

Починати оформляти папери потрібно до запланованої дати поїздки, але не раніше, ніж за 90 днів. Варто врахувати, що консульства не працюють у вихідні дні не тільки тієї країни, в якій перебувають, але і свої національні свята. Якщо ви хочете отримати документи швидко, варто скористатися послугою експрес-віза, але за терміновість доведеться доплатити. Середня вартість швидкої візи обійдеться порядку 180-1200 євро, залежно обраної для подорожі країни.

Як отримати шенгенську візу

Процедура отримання проїзних в країнах ЄС в цілому стандартизована. Головна вимога – мати при собі пакет документів, необхідних для в’їзду в конкретну країну. Після подачі прохання заявнику потрібно сплатити встановлений консульський збір. Якщо займатися самостійним оформленням часу немає, доручити турботи можна фірмі-посереднику. У обох варіантів оформлення є свої переваги і недоліки.

Через посередників

Мінус такого оформлення у тому, будь-яку послугу компанії потрібно буде сплатити додатково, з-за чого вартість путівки значно зростає. Однак у цього способу є і свої плюси:

  • Вам не потрібно буде бронювати номери, подавати документи на нерухомість або інші довідки, що дають гарантію вашого повернення на батьківщину.
  • Відпадає необхідність записуватися на прийом до консульства, працівники фірми все зроблять самі.
  • Не потрібно вивчати правила заповнення документів і стежити за терміном їх подачі.

Самостійно в консульстві

Проживаючи у великих містах зайнятися паперами можна самостійно, записавшись на прийом в консульський відділ. Мінусів такого оформлення небагато – це не завжди зручний графік роботи посольства і необхідність стояти в черзі. Однак є переваги:

  • так ви зможете безпосередньо поспілкуватися з працівником посольства і уточнити всі деталі;
  • навчитеся самостійно і правильно заповнювати папери;
  • відпадає необхідність сервісного збору.

Список документів необхідних для шенгену

Для оформлення шенгенської дозволу при першому в’їзді посольству потрібно надати наступний перелік документів:

  • закордонний паспорт та його ксерокопію першої сторінки;
  • заповнену англійською мовою анкету;
  • дві кольорові фотографії;
  • ксерокопії всіх сторінок російського паспорта;
  • папери, що підтверджують мету відвідування;
  • дозвіл від батьків, якщо перетинати кордон збирається неповнолітня дитина;
  • довідку, що дає право на ввезення грошей;
  • довідку з місця роботи;
  • медичну страховку;
  • біометрію – відбитки пальців.

Як оформити шенгенську візу самостійно

Підводячи підсумки, варто ще раз окреслити послідовність ваших дій:

  1. Визначтеся з країною призначення.
  2. Ознайомтеся з переліком необхідних документів для заявників.
  3. Прочитайте правила оформлення пакету документів.
  4. Зберіть всі папери, скачайте опитувальний лист з сайту і заповніть анкету від руки.
  5. Зробіть кілька кольорових фотографій, розміри яких відповідають вимогам посольства.
  6. Запишіться на співбесіду в посольстві, оплатити візовий збір.
  7. Після подання заяви та проходження співбесіди почекайте визначені строки та прийдіть за відповіддю.
  8. Отримавши візу, можна вирушати в подорож. Якщо був виданий відмова, через час можна подати апеляцію і претендувати на повторну видачу.

Чому можуть відмовити в отриманні візи

Навіть при наданні всіх документів країна-учасниця Шенгенської угоди може відмовити в праві відвідування. Як правило, причини відмови бувають наступного характеру:

  • Заявник раніше порушив терміни перебування, правил громадського порядку, вчинив кримінальне або адміністративне правопорушення.
  • Ви подали завідомо неправдиві дані про себе, не уточнили, навіщо потрібна шенгенська віза.
  • Консульство не впевнене, що заявник повернеться в свою країну проживання або має достатню суму на руках для здійснення поїздки.

Відео