Віза в США: покрокова інструкція для самостійного оформлення документа, умови та вимоги американського посольства

Штати приваблюють багатьох людей, адже там фахівцям відкриваються широкі можливості реалізації кар’єрних, навчання, є чимало надихаючих місць. Відвідати країну не так вже й просто, особливо якщо людина бажає там розгорнути трудову діяльність. Віза в США – обов’язковий документ, для отримання якого необхідно самостійно або через посередника відвідати американське посольство. Вся процедура може зайняти до півмісяця, але після цього перед вами відкриється двері нових можливостей і вражень.

Що таке американська віза

Документ є дозволом американської сторони на відвідання її території росіянами. Отримання папери здійснюється за певним порядком, однаковим у всіх населених пунктах. Типи дозволу на в’їзд відрізняються в залежності від мети людини. Є туристична, ділова, робоча, студентська, віза до США для укладення шлюбу. Кожна має свої терміни, нюанси та особливості оформлення.

Неімміграційна

Існує більше 15 видів дозволів, які надаються людям, які в’їжджають в Америку для тимчасового перебування. Документ видається туристам, офіційним особам та дипломатам, людям, яким потрібно здійснити транзит через країну, студентам, висококваліфікованим і тимчасово трудоустраиваемым працівникам, спортсменам, журналістам, релігійним діячам.

Імміграційна

В’їзні документи такого типу передбачають можливість постійного проживання в країні. Часто для отримання дозволу необхідно наявність запрошення від громадянина США. До імміграційних віз відносяться:

  1. Нареченої/нареченого (К1-4). Призначена для бажаючих зв’язати себе узами шлюбу з громадянином Америки.
  2. Робоча (EB). Видається кваліфікованим працівникам, науковим працівникам, спеціалістам і бакалаврам, інвесторам. Вони повинні отримати офіційне запрошення.
  3. Віза в США, що видається після виграшу в Green Card. Оформляється документ DV (Diversity Immigrant Visa), що дає право на отримання статусу постійного жителя.
  4. Возз’єднання сім’ї. Отримують американську візу цього типу близькі родичі громадянина США: брат, сестра, дитина, який сягнув 21 року або одружений/заміжня.

Види неімміграційних віз

Людині, яка бажає відвідати Америку, необхідно чітко визначитися з метою приїзду в країну, від цього залежить категорія дозволу. Види неімміграційних в’їзних документів:

  • Для ділових цілей (В1). Видається волонтерам і бізнесменам, які приїжджають на переговори, конференцію. Оформлюється на строк до трьох років, категорія дає право отримати одно — і багаторазові візи.
  • Туристична: гостьова (В2). Призначена для мандрівників і людей, охочих пройти лікування в Штатах. Термін той же, що і для В1.
  • Студентська. Тут поєднано 2 категорії. Документ під літерою F потрібен студентам, які планують навчатися в американських освітніх установах. Категорія M – людям, які отримують професійну або неакадемічного освіта. Видаються на термін до року.
  • Робочі. В залежності від виду трудової діяльності їм присвоюється категорія H, L, O, P, Q. Заявник складає петицію, в якій вказується термін перебування здобувача в Америці (до двох років). Віза в США повинна бути схвалена Службою громадянства та імміграції.
  • Для учасників програм обміну (J). Призначена для стажистів, шкільних вчителів, студентів, викладачів Вузів, наукових співробітників. Термін дії – 3 роки.
  • Транзитна (С). В аеропортах країни немає транзитної зони, тому туристам, які подорожують в інші держави через Америку, потрібно дозвіл категорії С. Воно надається на 1-2 перетину кордонів Штатів.
  • Для членів екіпажу (D). Необхідна персоналу, що обслуговує повітряні і морські суду на території Америки. Для громадян Росії мультивіза дійсна 2 роки.
  • Для журналістів, працівників ЗМІ (I). Фотографам можна отримати дозвіл типу В1. Стандартний термін – 3 місяці, якщо поїздка тривала дія папери продовжується на рік.
  • Для домашнього персоналу (А3, G5, B1). Перша категорія видається домашнім працівникам дипломатів, друга – персоналу співробітників транснаціональних компаній. Для інших випадків підходить категорія В1.

Як отримати візу в США

Існує думка, що документ отримати важко, особливо якщо чистий паспорт. Схваленню в’їзду може передувати 1-2 відмови, і тільки потім видадуть довгоочікувану папір. Якщо у вас немає часу або бажання оформляти документ, можна доручити цю турботу візових агенцій. Вони беруть за свою працю хорошу суму, але роблять все швидко. Алгоритм самостійних дій теж не викликає складнощів, але на практиці можуть виникнути деякі затримки. Однак якщо ви підійдете до справи відповідально, все пройде добре.

Через посередника

Як отримати туристичну візу в США і інші категорії дозвільних документів за допомогою посередників? Цю справу можуть взяти на себе туристичні агентства, які пропонують поїздку в Америку. Також таким оформленням займаються візові центри. Їх співробітники детально розкажуть, які папери потрібно зібрати, як заповнити анкету і де сплатити консульський збір. Мінус – за ці послуги потрібно добре заплатити. Ще є ризик потрапити на несумлінного посередника, який може обдурити.

Звернення в агентство не позбавляє від необхідності відвідувати посольство/консульство, особливо якщо ви оформляєте дозвіл вперше. Ризик того, що вам відмовлять у видачі, існує навіть у випадку співпраці зі спеціальними фірмами. Позитивні сторони все ж таки є:

  • Вам допоможуть заповнити анкету або зроблять це за вас.
  • Весь процес займе менше часу, ніж якщо б ви займалися оформленням виїзду в Штати Америки самостійно.

Самостійно

Головний плюс – всі особисті документи будуть у вас на руках. Ще не треба платити значну суму за надані послуги. Вам потрібно буде зробити фото, якщо протягом останніх 6 місяців ви його не робили, заповнити анкету ds-160, оплатити візовий збір, призначити дату співбесіди та подання документів у посольство, зібрати потрібні папери. Найбільш хвилююча мить – проходження співбесіди. Якщо віза до США буде схвалена, вам залишиться тільки забрати її з офісу Поні-Експрес або чекати доставку кур’єром.

Умови отримання візи в США

Ваше завдання – правильно визначити мету відвідування країни і донести її до працівників посольства. Ще один важливий пункт – підтвердити, що у вас є причина повернутися додому. Американська сторона розглядає всіх гостей як потенційних іммігрантів, тому вам потрібно пред’явити докази вашого тимчасового відвідування країни: сімейні узи, нерухомість, робота. Якщо ви оформили всі документи як потрібно, будете дотримуватися правила поведінки в посольстві, чесно і коротко відповісте на питання при співбесіді, є висока ймовірність того, що дозвіл схвалять.

Що таке консульський збір

Вартість оформлення візи визначається рядовими витратами та оплатою за роботу співробітників посольства. Середня сума становить 160$, але може досягати і 265$. Оплачувати візовий збір необхідно всім – дорослим, дітям, пенсіонерам. Є категорія громадян, які звільняються від сплати (заявники-дипломати, організатори благодійних заходів, студенти, яких спонсорує американський уряд та інші).

Сума сплачується до запису на співбесіду в рублях за курсом, встановленим посольством. З моменту дати внесення коштів у вас є рік, щоб пройти співбесіду, після строк платежу виходить. Вам важливо роздрукувати або отримати на руки квитанцію, потім йти на співбесіду. Оплату консульського збору можна зробити кількома способами:

  • онлайн за допомогою картки VISA/MASTERCARD;
  • через консульство;
  • через комп’ютеризовані відділення Пошти Росії;
  • через візові або турагентства.

Оформлення візи в США

Громадяни звертаються за неімігрвційнмими візами в будь-які дипломатичні установи Штатів. Це або посольство США , або американські консульства. Крім збору потрібних документів та проходження співбесіди всім кандидатам від 14 до 79 років необхідно здати відбитки пальців, якщо документ оформляється перший раз.

Вимоги до фото

Квадратний кольоровий знімок повинен бути зроблений не більше півроку тому. Основні вимоги:

  • розмір фотографії 5х5 см;
  • фон білий;
  • дозвіл мінімум 600х600 пікселів, максимум 1200х1200;
  • голова – 50-70% фотографії;
  • особа не закрите волоссям, очі відкриті, дивляться в камеру, окулярів немає (нововведення 2016 р.);
  • вираз обличчя нейтральне;
  • головних уборів немає.

Документи на візу в США

Перелік паперів відрізняється для різних типів в’їзних документів. Щоб оформити туристичну візу (В1/В2), у посольстві або консульстві необхідно надати:

  • Роздруковане запрошення на співбесіду, яке прийде вам на електронну пошту після запису.
  • Підтвердження подачі анкети ds-160.
  • Фотографію, якщо знімок не вийшло завантажити при заповненні анкети.
  • Закордонний паспорт з 2 порожніми сторінками, термін його придатності повинен враховувати період поїздки.
  • Минулі візи і закордонного паспорта (якщо є).
  • Надайте копію паспорта громадянина РФ.
  • Довідку з місця роботи, зроблену на фірмовому бланку. Необхідно вказати займану посаду, щомісячний дохід, дату працевлаштування. Шапка довідки містить інформацію про адресу, телефон, ІПН (ОГРН), банківському рахунку компанії.
  • Свідоцтво про шлюб, народження дитини.
  • Відомості про маршрут (які місця ви плануєте відвідати).
  • Документи, що підтверджують право власності (на квартиру, машину тощо).
  • Дані про арешт, кримінальні судимості, оскаржуваних судових вироках.

Які довідки краще надати для отримання візи

Для підкріплення результатів фахівці рекомендують надати чеки про фінансову спроможність. Це виписки з банківських рахунків із зазначенням залишку суми, запрошення на культурні заходи, квитки на виступи і т. п. Студентам необхідно надати довідку від навчального закладу Штатів, яке прийняло його на курси, чеки від батьків, які доводять, що сім’я може забезпечити витрати і потреби учня. Дипломатам потрібно пред’явити посвідчення, що підтверджує його посаду. Якщо людина їде в Америку працювати, йому потрібно запрошення від роботодавця.

Особливості заповнення анкети

Форма документа розміщено на офіційному сайті посольства США (Consular Electronic Application Center). Заповнення ds-160 відбувається англійською мовою, виняток – рядок, де треба вказати ПІБ рідною мовою. Для тих, хто відчуває труднощі з англійською, на сайті є підказки. При відсутності активності вся введена інформація зникає через 20 хвилин, тому вам потрібно частіше завантажувати файл електронної анкетою на комп’ютер. Після внесення інформації буде згенерований бланк-підтвердження зі штрих-кодом, його потрібно зберегти і роздрукувати.

Призначення дати та проходження співбесіди

На наступний день після оплати візового збору можна записатися на співбесіду з працівником консульства. День розмови з співробітником диппредставництва настає через 1-4 доби після запису. Якщо потрібно оформити термінову візу, дата призначається швидше (для термінового оформлення документа потрібні вагомі причини). У день співбесіди вам потрібно прийти раніше на 10-15 хвилин. Всередину не можна проносити електронну техніку, великі сумки, їжу, колючо-ріжучі предмети, зброю, легкозаймисті предмети. Деякі особисті речі здаються в камеру схову.

Перед проходженням співбесіди ви відправляєтеся до вікна, де здаєте відбитки пальців. Після цього йдете на інтерв’ю. Якщо ваша мета – отримання туристичної візи, співбесіда проводиться рідною мовою. Співробітник консульства сидить за склом. Перші питання – мета відвідування Америки і термін поїздки. Потім офіцер цікавиться місцем вашої роботи, минулим досвідом поїздок за кордон. Відповідайте коротко, чітко, озвучуйте інформацію тільки по заданих питань, не говоріть зайвого. Список документів, які потрібно показати:

  • діючі паспорти;
  • анкету і надруковану фотографію;
  • запрошення на співбесіду;
  • старий закордонний паспорт з шенгенською візою, дозволом на відвідування США і Великобританії (якщо є);
  • інші папери: показуйте їх тільки за запитом.

Американська віза самостійно – покрокова інструкція

Всі основні етапи процедури оформлення неімміграційного дозволу описані вище. Вам залишилося лише звести дії в одну схему. Алгоритм:

  1. Заповнення анкети DS-160, видрук та збереження анкети на комп’ютері, збереження штрих-коду.
  2. Оплата консульського збору. Квитанція генерується тільки на комп’ютері, на планшетах і інших гаджетах цього не відбувається. Обов’язково збережіть зображення або зробіть прінтскрін екрану, щоб не втратити шанси отримати візу.
  3. Запис на співбесіду. Зайдіть на офіційний сайт звернення за візою в Штати. Там ви вкажіть номер квитанції, отриманої після оплати консульського збору, паспортні дані, номер заповненої анкети. Оголошення з часом і датою прийде на e-mail.
  4. Співбесіду. З правилами проходження інтерв’ю ви вже ознайомилися.
  5. Якщо посольство схвалив видачу неімміграційного дозволу, то заявник отримує його кур’єрською службою Поні Експрес. Доступна функція відстеження статусу документа. Коли він буде готовий, можна забрати паспорт самостійно. Терміни оформлення дозволу коливаються в межах 1-4 тижні.
  6. Якщо диппредставництво відмовив у відкритті візи, можна ще раз заповнити анкету і здійснити повторну подачу документів. Посольство не обмежує кількість спроб на отримання візи у США.

Як оформити візу на дитину до 14 років

Дітям видають візу категорії В1/В2. Вона дозволяє їм відвідати США без супроводу дорослих. Дитині не потрібно проходити співбесіду і робити відбитки пальців. Необхідно зібрати стандартний пакет документів, копії паспортів батьків + докладно складений маршрут і координати місця проживання + довідка з місця навчання. Ще оформляється нотаріально посвідчена згода батьків, підтверджує, що вони не проти поїздки дитини в Америку.

Скільки коштує віза в США

Всі дані за цінами зведені в таблицю:

Вартість консульського збору за різними категоріями дозвільних в’їзних документів

Категорія Призначення Ціна, доларів
В1/В2 Туристична/бізнес 160
С1 Транзитна 160
D Для членів екіпажу повітряних суден 160
E Для міжнародних інвесторів і трейдерів 205
F Студентська (академічне навчання) 160
H Для практикантів, сезонних робітників 190
I Журналістська 160
J Для учасників програм обміну 160
L Для працівників, які переводяться у філію компанії 190
M Студентська (професійне навчання) 160
O Для людей з видатними здібностями 190
Q Для учасників програми культурного обміну 190
P Для спортсменів, артистів, діячів культури 190
R Для релігійних діячів 190

Що робити, якщо в посольстві відмовили у візі

Консульський офіцер не зобов’язаний пояснювати причину незадоволення запиту. Приблизно 10% заяв отримують відмови. Через тиждень ви можете подати повторну анкету та сплатити збір. Вдруге підготуйтеся ретельніше:

  • Проаналізуйте свої помилки. Можливо, ви неправильно заповнили анкету або порушили правила перебування в посольстві, взболтнули зайвого на інтерв’ю.
  • Не афішуйте інформацію, що на території Америки проживають ваші друзі, знайомі, далекі родичі.
  • Зберіть більше документів, що підтверджують зв’язок з батьківщиною.
  • Організовуйте подорожі в інші країни. Туристичні поїздки в Європу вітаються співробітниками посольства і генконсульств.
  • Вагітним жінкам, жінкам, які планують провести неофіційну зустріч з громадянином США, часто відмовляють.
  • Не демонструйте своєю поведінкою, що отримання американської візи для вас є вкрай важливим завданням. З цієї причини не рекомендується демонструвати наперед проплачені квитки та номери готелю.

Повторна співбесіда

На інтерв’ю будьте гранично правдиві, лаконічні, заздалегідь прорепетируйте відповіді на популярні питання. Інші важливі правила:

  • Випромінюйте спокій і впевненість у собі.
  • Надіньте скромну, не зухвалий одяг, яка не привертає зайвої уваги (наприклад, в стилі casual, поширеній за кордоном).
  • Якщо ви повідомите офіцерові, що оплатили квитки і готель, це може бути розглянуто як тиск.
  • Не демонструйте вільне володіння англійською мовою, разом з іншими сумнівними факторами це може стати причиною відмови у візі.
  • Покажіть себе заможним, вихованою людиною, поважати чужу країну і бажають повернутися на свою батьківщину.

Відео