Корисні властивості олії неролі — використання в косметології

Ніжні білі квіти помаранчі раніше прикрашали голови і вбрання молодих наречених. Зараз це дерево вирощують на величезних плантаціях заради видобутку дорогої олії. За рахунок корисних властивостей ефіру неролі його використовують в медицині, косметології, під час духовних практик і не тільки.

Що таке олія неролі

Гіркий апельсин (помаранча) – це вічнозелене дерево сімейства цитрусових з білими запашними суцвіттями. Діаметр квітки – 2-3 см. Рослину вирощують у Франції, Італії, Алжирі, Тунісі та інших країнах Середземномор’я. Щоб отримати 800 г запашної олії Neroli, необхідно переробити одну тонну ніжних пелюсток.

Квіти гіркого апельсина збирають у момент початку цвітіння і піддають гідродістілляціі. Короткі характеристики ефіру неролі:

  • Смак гіркувато-терпкий, трохи солодкий.
  • Зовнішній вигляд: світло — або золотисто-жовтий колір квітів, на світлі оранжево-червоний.
  • Аромат: квітковий, з нотками апельсина.

Хімічний склад

Ефірну олію використовують у продукції вищих сортів, наприклад, в парфумах Chanel № 5, Dolce Floral Drops. Її приголомшливий запах підкорив безліч жіночих сердець. Вся справа в хімічних компонентах:

  • Лімонен, дипентен (рацемічна оптично недіяльна форма лімонену). Це ароматизатор, який володіє тонізуючою дією. Може виконувати знежирюючі і антибактеріальні функції.
  • α — і β пінени – компоненти скипидару, використовуються в віддушках.
  • Нерол – рідина з ніжним запахом троянди. Використовується в косметиці як запашна речовина.

Лікувальні властивості олії неролієвої

Засіб надає позитивний ефект на здоров’я людини, тому часто використовується в медицині. Кілька крапель олії додають у фруктовий сік або приймають з медом. Перш ніж приступити до лікування, рекомендується проконсультуватися з лікарем. Лікувальні і корисні властивості олії неролі:

  • Протисклеротичні, кардіотонічні – зміцнює стінки судин, покращує роботу серця, використовується при лікуванні серцевих спазмів, аритмії, тахікардії і т. д.
  • Загальнозміцнюючі – допомагає впоратися з вірусними захворюваннями, грипом, герпесом і т. д.
  • Регенеруючі – відновлює шкіру, активізує ріст нових клітин.
  • Розслаблюючі – ароматерапія з використанням неролієвої олії допомагає впоратися з безсонням, невротичними розладами, головними болями.
  • Протишокові – аромат допомагає позбутися від почуття тривоги, страху.
  • Нормалізуючі травлення – усуває спазми, проблеми в шлунково-кишковому тракті, покращує апетит.
  • Надає позитивний вплив на жіноче здоров’я – полегшує ПМС, покращує роботу ендокринної системи, бореться з фригідністю.

Біоенергетичні властивості

На сході ефірну олію часто використовують під час медитацій. Згідно Аюрведе (давньоіндійської медицини), неролі володіє зволожуючою і охолоджуючої енергетикою. Для духовної практики цей ефір відмінно підійде неординарним, творчим людям. З його допомогою швидко відновлюється біоенергетичне поле, з’являється бажання жити і створювати щось нове. Корисний вплив неролі на душевний та емоційний стан:

  • спонукає до світлих прагнень;
  • викорінює істеричність натури;
  • ліквідує почуття страху, тривоги;
  • перешкоджає заздрості;
  • розвиває гуманність, терпимість.

Олія неролі в косметології

Незважаючи на всі корисні властивості, у чистому вигляді засіб можна наносити на великі ділянки шкіри. Олію неролі для обличчя використовують тільки точково, наприклад, для лікування герпесу або прищів. Перед косметичною процедурою обов’язково проведіть невеликий аллерготест:

  1. Нанесіть 1 краплю неролі на зап’ястя.
  2. Зачекайте 15-30 хвилин.
  3. Якщо на руці не виникне свербежу або почервоніння, сміливо користуйтеся ефіром.

Щоб збагатити готовий косметичний засіб (маску, крем або тонік), додайте 2 краплі ефіру в 1 ст. л. б’юті-продукції. П’ять головних причин, чому цю олію потрібно додавати в косметику для обличчя і тіла:

  • прибирає невеликі розтяжки, целюліт;
  • покращує колір обличчя, тургор шкіри (еластичність);
  • надає омолоджуючу дію;
  • сприяє загоєнню мікротріщин, ранок;
  • допомагає впоратися з шкірними захворюваннями, такими як: купероз, дерматоз, екзема і т. д.

Олію неролі для волосся використовують за вищевказаним принципом: 2-3 краплі додають в 1 ст. л. готової продукції (шампунь, маску або кондиціонер). Для аромарозчісування 1-2 краплі ефіру наносять на дерев’яний гребінь. Такий догляд за волоссям необхідний при наступних проблемах:

  • лупа;
  • сухість, ламкість волосся;
  • алопеція;
  • подразнення, свербіж шкіри голови;
  • неправильна робота сальних залоз;
  • виснаження, тьмяність, повільний ріст волосся.

Неролі як афродизіак

Корисні властивості олії впливають навіть інтимну тему. Неролі може стати найсильнішою зброєю в руках чоловіка і зробити романтичну вечерю незабутньою. Доведено, що ця ефірна олія посилює потенцію і чарівним чином діє на жінок:

  • знімає неспокій і напруження;
  • підсилює статеве почуття;
  • розкріпачує;
  • розкриває чуттєву індивідуальність;
  • пробуджує фантазію.

Важливо правильно використовувати неролі. Оптимальне дозування:

  • для ванни: на 160-180 л води – 2-4 кап.;
  • ароматерапія: 15 м2 – 4-7 кап.

Відео