Саліцилова кислота в косметології: косметика з саліциловою кислотою

Що таке саліцилова кислота і для чого застосовується в косметології

Саліцилова кислота використовується в косметології для усунення проблем шкіри з акне і висипом вугрів. В якості інгредієнта косметичних засобів, саліцилова кислота надає:

  • очищає,
  • антибактеріальну
  • і регенеруючу дію.

Саліцилова кислота є однією з бета – гідрокси кислот, скорочено ВНА (на відміну від фруктових кислот – AHA) і як хімічна речовина синтезується з кори верби. Має вигляд дрібного білого порошку або кристалів.

Саліцилова кислота в природі зустрічається в рослинах, регулюючи їх зростання і цвітіння. Її антибактеріальні, протигрибкові та протизапальні властивості використовуються при виробництві косметичних препаратів, антисептиків.

Саліцилова кислота розчиняється в спирті і в жирах, з – за цього багато препаратів з її змістом мають спиртову основу. Популярним антисептиком є розчин етилового спирту з водою і 1 — 2 відсотковим вмістом саліцилової кислоти.

Косметика з такою концентрацією кислоти придатна для догляду за шкірою з акне. Концентрація на рівні 10-20 %, створює препарат з кератолітичними властивостями, який буде вже хімічним пілінгом. Чим більше саліцилової кислоти, тим сильніше отшелушивающие властивості препарату, який можна застосовувати на зони з дуже грубою шкірою, наприклад, стопи або лікті.

Дія

Істотними перевагами саліцилової кислоти є її:

  • протизапальні,
  • протимікробні
  • і протигрибкові властивості.

Так як кислота добре розчиняється в жирах, вона проникає через шар шкірного сала, допомагає усунути проблеми, видаляючи надлишки себума і забруднень. З цієї причини, рекомендується для людей з проблемною шкірою та для тих, хто хоче позбутися від вугрів. При регулярному застосуванні очищає і звужує пори. Її слід використовувати в разі запалення волосяних фолікулів.

Завдяки очищаючим властивостям, саліцилова кислота іноді застосовується в боротьбі з лупою і дуже жирною шкірою голови. У великих концентраціях кислота чинить відлущувальному дію, а значить, покращує зовнішній вигляд і структуру шкіри шляхом розчинення рогового шару епідермісу. Зменшує також кератинизацию – тобто надмірне скупчення мертвих клітин шкіри в області устя волосяних фолікулів – це ще одна особливість, яка допомагає боротися з причинами появи прищів.

Завдяки застосуванню саліцилової кислоти збільшується також активне проникнення інших речовин, наприклад, вітаміну А, в глибокі шари шкіри. Кислота також має регенеративні властивості і стимулює оновлення епідермісу. Доведено її дію, зменшує видимість рубців і пігментних плям.

Саліцилова кислота, правильно підібраної концентрації, дуже рідко викликає роздратування, тому застосовувати її для очищення можуть люди з сухою шкірою. У косметиці використовуються також похідні саліцилової кислоти – липогидроксикислоты, LHA, дія яких є більш щадним, а пілінг впливає тільки на верхній шар шкіри.

Косметика з саліцилової кислотою

Багато косметичних засобів для догляду за шкірою, особливо для догляду за проблемною шкірою, мають у складі саліцилову кислоту. Якщо мова йде про препарати для волосся, вона є компонентом шампунів проти себореї. Тонік з саліцилової кислотою можна приготувати самостійно, та як речовина у вигляді порошку продається в аптеках або спеціалізованих інтернет – магазинах.

Сама проста і швидка рецептура тоніка – це змішати спирт, воду і саліцилову кислоту в концентрації:

  • 2% саліцилової кислоти,
  • 18% спирту
  • і 80% води.

Після нанесення тоніка, слід почекати близько години, перш ніж скористатися кремом або сироваткою. Краще відмовитися від косметичних засобів з вітаміном C після застосування кислоти, так як це може призвести до подразнення.

Ефекти після застосування тоніка з саліцилової кислотою:

  • видалення ороговілого епідермісу і поліпшення тонусу шкіри,
  • розблокування пір, зменшення вугрів,
  • допомогу в боротьбі з причинами акне – очищення пір і усунення бактерій,
  • згладжування рубців,
  • стимулювання регенерації епідермісу,
  • підготовка шкіри до прийому поживних речовин.

Процедура в салоні краси – пілінг з саліцилової кислотою

Саліцилова кислота використовується для хімічних пілінгів в салонах краси. Процедура рекомендується для людей, що страждає від акне і для зменшення видимості плям, шрамів від вугрової висипки.

Косметолог спочатку очищає шкіру обличчя, а потім на кілька хвилин завдає препарат з високою концентрацією саліцилової кислоти. Після процедури шкіра зазвичай лущиться протягом 2 – 3 днів.

Такий пілінг кислотою має високу ефективність в лікуванні акне, ефект видно вже після першої процедури, а для значного поліпшення зовнішнього вигляду, рекомендується пройти близько 6 процедур раз в 10 – 14 днів. Важливо, за два тижні до відвідування косметолога не засмагати на сонці і не ходити в солярій.

Після процедури слід використовувати креми з високими фільтрами ще три тижні. Процедура не підходить для людей з темною шкірою, так як це може привести до появи світлих плям.