Олеїнова кислота в складі продуктів та косметичних засобів — корисні властивості для організму людини

До складу рослинних жирів включені карбонові (жирні) кислоти, натуральної формулою яких містяться корисні омега-9, наприклад, олеїнова кислота. У ємною концентрації вона міститься в оливковій олії, характеризується помірною кількістю жирів і антиоксидантів. Гліцериди олеїнової кислоти не має запаху, розчиняється при взаємодії з органічними окислювачами, корисний для здоров’я і актуальний для сучасної косметології. Використовувати його можна за наполяганням лікаря, інакше здоров’я людини може тільки постраждати від вказаного ефіру.

Що таке олеїнова кислота

Oleic acid (цис-9 октадеценовая кислота) – це мононенасичений натурпродукт, який, завдяки цілющим властивостям, корисно задіяти на дієті, при дотриманні правил правильного харчування. Це своєрідний замінник тваринного жиру, який контролює в крові рівень корисного і шкідливого холестерину, стан судин, хімічний склад крові. Такий цінний компонент рослинного походження має жирну консистенцію, при цьому специфічний запах і смак повністю відсутні.

Переважаючі в натуральному складі речовини благотворно впливають на шкіру, тому олеїнову кислоту використовують при розробках декоративної і доглядає косметики. Продукт є пальним, тому при роботі з таким потрібно дотримувати правила безпеки. Реакція взаємодії спостерігається з перманганатом калію з наступним окисленням в диоксистеаринововую кислоту.

Формула

Представляючи omega 9, масляна основа Acidum особливо зацікавила відвідувачів дерматолога, трихолога, гастроентеролога, косметолога, дієтолога. Хімічна (структурна) формула олеїнової кислоти – C₁₇H₃₃COOH, за складом є складним ефіром. Стоїть по сусідству з пальмовою олією, однак за структурою має більш жирну консистенцію, вважається універсальним відразу до декількох напрямках. В аптеці можна придбати медичні препарати з олеїнової кислотою, проте використовувати в медицині суворо за показаннями.

Властивості

По суті, це рідке масло, проте вона дещо відрізняється від своїх «конкуренток». По консистенції – більш жирне, запах і смак повністю відсутні, по щільності – легше води. Молярна маса – 282,46 г•моль−1, щільність — 0,895 г/см3. Продовжуючи вивчати властивості олеїнової кислоти, варто відзначити, що рідина не розчиняється у воді, але розпадається на кристали при взаємодії з органічними розчинниками. Частково виробляється печінкою, міститься в підшкірному жирі людини, а в натуральній формулою має цінні компоненти.

Потрібно відзначити наступні корисні корисні властивості, щоб чітко розуміти, для чого використовують вказаний ефір, наприклад, в сучасній медицині:

  • контроль цукру в крові, профілактика атеросклерозу;
  • вироблення енергії для нормальної функціональності будь-якого організму;
  • зниження резистентності до інсуліну, профілактика цукрового діабету;
  • відновлення пошкоджених мембран тканин на клітинному рівні;
  • «будівельний матеріал» для в’ялих судин;
  • продуктивне виведення вільних радикалів (продуктів окислення);
  • підвищення ослабленого імунітету;
  • відновлюючий, зміцнюючий ефект для волосся, нігтів;
  • регенерація тканин при травмах, опіках;
  • отримання організмом цінних вітамінів, мінералів, макроелементів.

Де міститься олеїнова кислота

Оливкова олія є головним джерелом олеїнової кислоти. Тому люди, які сидять на дитя і не тільки, повинні включити його в свій звичний добовий раціон. Крім того, цей цінний інгредієнт можна завжди знайти в олії виноградних кісточок, макових крупинках, кунжутовом і обліпиховій олії. Частіше вітається вживання неочищеної масляної основи, оскільки в такому вигляді цінні компоненти і мінерали переважають достатньою для організму концентрації. Додатково олеїнова кислота міститься в наступних продуктах харчування:

  • жир печінки тріски;
  • оселедець;
  • свиняче сало;
  • арахісове масло;
  • індичка;
  • яловича печінка;
  • боби, какао;
  • лляне масло.

Застосування олеїнової кислоти

Зазначений продукт активно використовується при сучасній косметології, стає невід’ємною складовою окремих предметів побутової хімії. Наприклад, застосування олеїнової кислоти доречно при виготовленні господарського мила, миючих засобів, лосьйонів, кремів, очищувальних і живильних засобів. Завдяки її присутності, можна отримати цілісний продукт, який при взаємодії не розпадається на фракції. Насправді використовують не саму олеїнову кислоту в чистому вигляді, а лише її неочищені солі.

У сучасній медицині це з’єднання навколишньої природи теж знайшло своє значиме застосування. Наприклад, добре зарекомендував себе медичний препарат Литенол, що випускається у формі масляної рідини або мазі, до якого якраз і належить згаданий натуральний інгредієнт. Такі ліки прискорює процес одужання тканин при променевій хворобі, прискорюють процес регенерації при опіках. До того ж, це ефективна профілактика атеросклерозу, порушення судинної проникності і патологій серцево-судинної системи.

З технічної сторони (для промислового спрямування) кислота олеїнова теж затребувана, оскільки бере участь при створенні таких лакофарбових матеріалів, як пластифікатор. Крім того, мінімізує ризик виникнення корозії металу, особливо доречна при металообробці поверхонь. Додатково потрібно уточнити, що технічна кислота відноситься до четвертого класу небезпеки. При роботі з таким масляним продуктом відкритий вогонь, щоб уникнути ПП показано виключити.

Відео: Омега-9 жирні кислоти