Пальмова олія: застосування в косметології та медицині, види

З-за насичених жирів пальмова олія (пальмовий жир) вважається шкідливим для раціону харчування, але завдяки властивостям антиоксиданту певні його види використовуються при догляді за шкірою і волоссям. Питання користі даного продукту є спірним. Її ступінь залежить від складових пальмового жиру. В медицині, косметології та харчової промисловості використовуються різні його сорти.

Що таке пальмова олія

Це рослинний жир, який одержують з м’ясистої частини плодів олійної пальми. Її батьківщиною є Західна Африка. Жителі цієї області протягом тисячоліть вживали пальмовий жир. Він являє собою напівтверду масу жовто-оранжевого кольору. Її температура плавлення становить від 33 до 39 градусів. Насіння плодів пальми теж використовуються у виробництві. Вони містять лише 30% масла. Такий його вид називають пальмоядровым. Відразу після віджимання олії є технічним.

Сам продукт являє собою суміш двох фракцій. Потім їх відокремлюють один від одного, а для застосування в харчовій промисловості рафінують і дезодорують. Фракції являють собою:

  1. Стеарин. Це тверда фракція, застосовувана при виготовленні косметики, свічок, мила, маргарину і спреду. Температура її плавлення 47-54 градуси.
  2. Олеїн. Це фракція рідкої консистенції, яка використовується при обсмажуванні продуктів. Температура плавлення становить 19-24 градуси.

Хімічний склад

Натуральне масло пальми має дуже багатим складом. Частина з містяться в ньому корисних речовин зникають після процесу рафінування. До таких відносяться коензим Q 10, вітаміни А і Є. Складу пальмової олії включає як небезпечні для організму насичені (пальмітинову), так і корисні ненасичені жирні кислоти (олеїнову, лінолеву). Останні містяться в невеликій кількості – всього 5%. Інші речовини в складі пальмового жиру:

  • вітаміни Е, А;
  • стеаринова кислота;
  • токофероли;
  • каротиноїди;
  • триглицерины;
  • поліненасичені кислоти Омега-3 і Омега-6;
  • залізо;
  • вітамін В4;
  • міристинова кислота;
  • вітамін К1.

Види

Перед вивченням шкоди і користі даного продукту варто дізнатися про його видах. Кожен з них володіє певними властивостями і використовується конкретною сферою промисловості. Виділяються такі види:

  1. Необроблене. Таку форму пальмового жиру дуже складно зустріти в сучасній харчовій промисловості із-за високої вартості і низької вигоди використання для виробництва продуктів. Має солодкуватий присмак, пахне теж приємно.
  2. Рафінована і дезодорована. Це більш дешевий вид сировини застосовується набагато частіше з-за меншої вартості, але склад її включає вже набагато менше корисних речовин. Такий продукт не має запаху і кольору.
  3. Технічне. Застосовується для виробництва косметики, коштує набагато дешевше інших видів. Містить багато шкідливих окислених жирів з-за низького ступеня очищення. Вживання такого продукту негативно впливає на серце, нирки, печінку, легені, провокують розвиток онкологічних захворювань, призводить до появі холестеринових бляшок.

Корисні властивості

Самим безпечним вважається необроблене червоне масло пальми. При виготовленні використовується більш щадна технологія, тому продукт зберігає більшу частину корисних речовин. Масло пальми виступає рекордсменом за кількістю вітаміну Е в складі. Він забезпечує продукту властивості антиоксиданту, які необхідні для здоров’я волосся і шкіри. Масло в необробленому вигляді містить достатню кількість провітаміну А, сприятливо впливає на зір. Цей елемент бере участь у продукуванні зорового пігменту сітківки ока. Інша користь пальмової олії:

  • оздоровлює шкіру обличчя і тіла, волосся за рахунок каротиноїдів у складі, які теж виконують роль антиоксидантів;
  • знижує ймовірність розвитку раку завдяки наявності токотрієноли, які перешкоджають накопиченню вільних радикалів;
  • компенсує брак необхідних елементів у тих, хто насилу засвоює інші форми тварин чи рослинних масел з-за захворювань;
  • допомагає зміцнити суглоби і кістки за рахунок олеїнової кислоти в складі;
  • загоює рани, має протизапальну дію, заряджає енергією.

Шкода пальмової олії для здоров’я людини

Одним з найбільш шкідливих властивостей масла пальми виступає велику кількість насичених жирів у складі. Їх вживання підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Шкідливим для організму є тугоплавкість продукту. Висока температура плавлення не дозволяє маслу добре переробиться. В результаті продукт не виводиться з організму повністю, а осідає у шлунку, кишечнику та судинах у формі шлаків. Це порушує нормальну роботу органів. Виділяються і інші шкідливі властивості пальмового жиру:

  1. Наявність канцерогенів у складі. При надмірному вживанні продукту це збільшує ризик розвитку раку.
  2. Низький вміст лінолевої кислоти. Її кількість визначає корисність і цінність сортів масла на ринку. В середньому її зміст становить 70-75%. Масло пальми включає лише 5%.

При щоденному вживання продукт може сприяти ослабленню імунітету, що погіршує стан організму в цілому. Крім цієї патології, масло пальми викликає:

  • залежність;
  • істотний стрибок шкідливого холестерину;
  • збій ліпідного обміну;
  • зайва вага, ожиріння;
  • погіршення стану при хворобі Альцгеймера;
  • атеросклеротичні відкладення;
  • цукровий діабет.

Застосування

Багато виробники звернули увагу на даний продукт з-за його здатності зберігатися тривалий час без втрати властивостей. Крім того, ціна інгредієнта значно нижче в порівнянні з іншими рослинними аналогами, а спосіб видобутку – простіше. Різні види пальмового жиру використовуються косметологією, медициною, харчовою промисловістю. Основними споживачами виступають компанії, які займаються виробництвом продуктів тривалого зберігання.

У косметології

У господарському і косметичному відділах магазинів теж можна зустріти товари з «пальмою» в складі. Вона є інгредієнтом при виробництві мила або свічок. В косметичні засоби її включають як зволожуючий засіб. Частіше пальмовий жир є у складі кремів або масок, призначених для старіючої і сухої шкіри. Перед застосуванням важливо перевірити наявність алергії. Для цього невелику кількість масляного екстракту використовують на віддаленій ділянці шкіри.

Для волосся

Пальмітинова кислота, каротиноїди, вітамін Е і антиоксиданти, присутні в пальмовій жирі, забезпечують волоссю блиск і м’якість. Додатково ці речовини сприяють запобіганню зневоднення. Завдяки такому ефекту волосся не пересушується, залишаються увлаженными довгий час. Крім того, зменшується кількість посічених кінчиків і ламкість волосся. Для вилучення користі з масла потрібно додати пару крапель в шампунь або бальзам, засіб як інгредієнт масок або просто втирати в шкіру голови.

Пальмова олія для шкіри

Масляний екстракт пальми можна використовувати окремо як нічний крем або ж додавати в маски та інші засоби, приготовлені в домашніх умовах. Тверду форму продукту потрібно попередньо розтопити на водяній бані. Хорошими відгуками користується поєднання пальмового жиру з оливковою і кокосовим маслом. Таким засобом можна знімати косметику і очищати шкіру перед сном. Не підійде складу тільки для жирного типу шкіри.

В медицині

Сприятливий вплив олії пальми на зір використовується медициною при лікуванні кон’юнктивіту, курячої сліпоти, глаукоми. Засіб застосовується з метою профілактики різних захворювань. Для цього рекомендується приймати по 1 чайній ложці зранку натщесерце. Інший варіант – використати її разом з їжею. Застосування пальмового жиру рекомендовано при наступних захворюваннях і станах:

  • стреси, переживання;
  • низький гемоглобін;
  • хронічна втома;
  • шкірні захворювань;
  • знижений імунітет;
  • переломи, захворювання суглобів або хребта;
  • застуда;
  • клімакс;
  • період перед менструацією;
  • гінекологічні захворювання.

У харчовому виробництві

Основними споживачами є виробники десертів, кремів, рулетів, тіста, вафель, випічки і згущеного молока. Ці солодощі довго зберігаються без втрати свого зовнішнього вигляду навіть при високих температурах. Пальмовою «соком» часто замінюють молочні інгредієнти, призначені за рецептом виготовлення маргарину. Якщо продукти містять технічний вид пальмового жиру, то їх не можна вживати в їжу. Особливо це стосується дитячого харчування. Присутність такого масла в раціоні дитини призводить до запорів, вимиванню кальцію, колік.

Відео